Arthur Salvatore
Fordította: Sipos Róbert

Ez a cikk Arthur Salvatore amerikai audiofil írásának magyar fordítása.

1967 óta, vagyis egyetemista koromtól fogva vagyok audiofil. Akkoriban részidőben egy zenei könyvtárban dolgoztam, a könyvelő és üzleti szak mellett. A zenei könyvtárban nem tetszett a hallott hang. Reklamációim aztán eljutottak más hifi rajongók fülébe. Nagy meglepetésként hatott, amikor összehasonlítottam a Kenwood rádióvevőmet egy Dynaco Stereo 70/AR-4x-el. Az eredmény: viszlát Julian Hirsch, Stereo Review és High Fidelity és üdv J. Gordon Holt és Sterophile. [Hifi magazinok - A ford.]

1970 és 2001 között Kanadában éltem. Nehezen indult a dolog, de sikerült elég pénzt összegyűjtenem ahhoz, hogy kereskedni tudjak nagy számú használt készülékkel. Ezt nem pénzkereseti célból űztem - volt más munkám -, hanem azért mert nem tudtam ellenállni annak, hogy sok készüléket és rendszert meghallgassak. 1981-re már csak kevés olyan igazán komoly dolog volt, amit még nem hallottam. Ekkor indítottam be egy kereskedést High-End Audio Ltd. néven. Volt egy 92 négyzetméter nagyságú és 3 méter magas alagsori raktáram, ami üresen állt az épületben, ahol laktam. Felfedeztem: fél napomat az tölti ki, hogy a hifiről beszélgetek vagy olvasok.

A High-End Audio Ltd. egészen 1991-ig működött. Ekkor eladtam az üzletet és visszavonultam. Az üzlet 10 éve alatt annyi készüléket és rendszert hasonlítottam össze, hogy nem is emlékszem már mindre. Vásárlás, eladás, kereskedelem, stb. Mindig kipróbáltam mindent, ami a kezeim közé került, hogy rájöjjek, melyikük az igazán kivételes. Emellett számtalan audiofil lakásában jártam, figyelmesen meghallgattam rendszerüket, gyakran komponenst is cseréltünk. Ezek az élmények jelentik az egyetlen módot arra, hogy eleget tanuljunk a "zene reprodukcióról". Nem kell olvasni földalatti magazinokat, nem szabad hallgatni önjelölt gurukra és nem elég, ha csak a saját rendszert fejlesztjük.

1996-ban visszavettem a High End Audio boltot, mert aki megvásárolta, nem fizette ki teljesen és szinte mindenkit elüldözött a boltból. Ezalatt az 5 év alatt az audio üzlet alapjaiban megváltozott. Ez a változás tulajdonképpen már a 80-as évek második felében elkezdődött és ez volt az oka visszavonulásomnak is. Sajnos ezek a változások rossz irányba fordították az ipart. Az üzletet további 5 évig működtettem, ezután Floridába költöztem és jelenleg is ott élek. A következők indítottak el abban, hogy létrehozzam a honlapomat:

Nincs olyan hifi magazin, ami ezeket a gondolatokat valaha is bemutatná és ez is egy jelentős oka a mostani helyzetnek. Nagyszerű dolog, hogy ez az új médium itt van számunkra és ezen keresztül meg lehet kerülni a kommunikáció hagyományosabb formáit. Igaz, hogy az Interneten is nagyon sok az ostobaság és téves információ, de még így is elég érték található.

Zenei ízlésem

Főként klasszikus zenét hallgatok, melyek forrása egészen időszámításunk után 1000-től egészen máig tart. Néhány másfajta zenét is szeretek még:

A következőket nem szeretem: