Microsoft-hirdetés 1998-ból

Az alábbi hirdetés egy 1998 áprilisi Computer Technika magazinban volt. Most, hogy már itt vannak a 64 bites operációs rendszerek (mondhatni évek óta), megéri egy kicsit nosztalgiázni. Hogyan is hirdette a Microsoft a 32 bites operációs rendszereit?

elvalaszto

Manapság sokakban felmerül a jogos kérdés; hogyan tudnám leginkább kihasználni az operációs rendszerem nyújtotta szolgáltatásokat, és ezeket milyen mértékben tudom összehangoltan működtetni. A megnyugtató válasz a Microsoft 32 bites migrációs környezete, amely nemcsak a fenti igényekre nyújt megoldást, de olyan rejtett tartalékokat is felszabadít, amelyek az operációs rendszer használója előtt is ismeretlenek voltak. A horizont szélesítéséhez azonban mindenképpen le kell cserélni a régi 16 bites alkalmazásokat, a 2.x, 3.x-es Windowsokat, a régi szövegszerkesztőket. Fontos hangsúlyozni, hogy erre nem üzleti szempontból van szükség, hanem a technológiai fejlődés kívánja meg. Hiszen a Windows 95-re több ezer 32 bites alkalmazás született az elmúlt két és fél évben, ezek az alkalmazások viszont hiába tudnak sokkal többet elődeiknél, hiába szolgálják jobban a felhasználó céljait, ha a 16 bites környezet szerény lehetőségei nem teszik lehetővé működésüket.

Megéri fejleszteni

Persze a szkeptikusok most úgy reagálnak, hogy ez mind igaz, de ahhoz, hogy a Windows 95 és az NT 32 bites szolgáltatásait ki lehessen használni, nem csak a .x-es Windowsokat kell lecserélni, hanem sok esetben az alaplapot is, és egy ilyen frissítést anyagi szempontból már érdemes meggondolni. Csakhogy; a befektetett összeg már rövidtávon megtérül, hiszen a 32 bites technológia nem csak gyorsabb, de az általa támogatott programok kezelése egyszerűbb is, ezáltal már a frissítés első napjától kezdve értékes órák takaríthatók meg, ami a mai felgyorsult világot tekintve nem elhanyagolható tény.

Nézzünk erre egy egyszerű példát. Szeretnénk megnyitni egy dokumentumot a Windows 3.1-ben, ehhez először el kell indítanunk a Word programot, majd ezután kezdhetünk kutatni a kívánt dokumentum után, és ha nincs szerencsénk, esetleg teljesen elveszünk a fájlok és könyvtárak rengetegében. A Windows 95 és 98, továbbá az NT esetében ennél sokkal könnyebb a dolgunk: egyszerűen megkeressük azt a mappát, ahol a dokumentum található, majd kettőt rákattintunk, és ettől kezdve azonnal dolgozhatunk, anyagunkban a jobb egérgombot lenyomva és az ott felkínált lehetőségek közül a kívánt lehetőséget kiválasztva bonyolultabb feladatokat is elvégezhetünk a dokumentumon.

Ebből is látható, hogy már a 32 bites környezetben működő programok alapszolgáltatásai is sokkal inkább a felhasználót és céljait szolgálják. Egy otthoni felhasználó szemszögéből nézve a 32 bites környezet nagymértékben segíti a géphez kapcsolódó eszközök és szoftverek kihasználását. Míg egy 16 bites Windows esetében csak nagy nehézségek árán lehet egyszerre használni a hangkártyát, a CD-olvasót és a szkennert, addig ez a 32 bites támogatást felhasználó Windows 95 és 98 esetében gyerekjáték.

A 32 bites jövő

Tudomásul kell venni, 16 bites környezetre a szoftverfejlesztő cégek már nem kínálnak megoldásokat, egyszerűen azért, mert erre a platformra már nem érdemes fejleszteni, az informatika túllépett ezen a technológián. Mégis meglepő módon a hazai cégek és vállalatok közül a mai napig sokan használják a 3-as Windows változatait. Ez persze sokszor oda vezet, hogy a rendszergazdának minden nap szembe kell néznie az esetleges rendszer-lefagyások veszélyével, az elveszett adatok és könyvtárak rémképével és az egyre megbízhatatlanabb archiválási és nyilvántartási szolgáltatásokkal. Ezek a problémák a 32 bites technológiát használó Windows 95, 98 és NT esetében gyakorlatilag teljességgel kizárhatóak, mivel ezek a szoftverek többféle megoldást kínálnak a fenti akadályokra, ezzel nemcsak a rendszergazda munkáját könnyítve meg, hanem nagyfokú biztonságot és problémamentes üzemeltetést lehetővé téve.

Összességében: a 32 bites technológia felhasználóbarát; áttekinthetőbbé és kezelhetőbbé varázsolja az általa támogatott szoftvereket, és ami a legfontosabb, hogy kifizetődő.