kep1 Programtervező informatikus szakon végeztem. A szakdolgozat jó apropót szolgáltatott arra, hogy már régóta dédelgetett, de mindig halogatott tervemet, egy új számítógépes környezetet és grafikus kezelőfelületet megvalósítsak. Az eredeti ötlet még évekkel ezelőtt az volt, hogy szerettem volna készíteni egy olyan programot a folyamatosan készülő, de soha be nem fejeződő scifi univerzumom számára, aminek segítségével az egymás mellett párhuzamosan futó történeti szálak kezelése és az események egymásra hatása könnyen modellezhető. Ez az egyébként Delphi rendszer alatt fejlesztett program félkész állapotban maradt. Később elolvastam David Gelernter Ami működik, az csodálatos című könyvét, ami további lökést adott elképzeléseimnek és más irányba terelte a terveimet. Ekkor kristályosodott ki a végső cél: egy új felhasználói környezet és grafikus felület.

Természetesen rengeteg elképesztő ötlet lát napvilágot folyamatosan ihletett informatikusoktól ebben a témában, amelyek legjobbjai a TED bemutatói között megtalálhatóak. Úgy gondolom, a sok jó ötlet legjobbjait is össze lehetne gyúrni és egy rendszerbe integrálni.

Rendszeremet az adatszerkezet után Krónikásnak neveztem el és szakdolgozatomban mintegy pillanatfelvételként mutatom be a jelenlegi elképzeléseimet. A kidolgozás során több új elképzelést is megvizsgáltam, erről is szólok benne. A dolgozat letölthető lesz később. A dolgozathoz természetesen elkészült program is tartozik, ez azonban elég kezdetleges állapotban van, csak a nagyvonalú bemutatást szolgálja. Ezt .NET környezetben C# nyelven készítettem, maga a forráskód is eléggé elnagyolt és csúnya. Ha valakit mégis érdekel, írjon és elküldöm. Mind a dolgozat mind a program mindenféle utólagos felhasználását engedélyezem, amennyiben erről engem is tudatnak.

Úgy látom, hogy az újabb operációs rendszerekbe sok általam is jónak tartott elképzelést integrálnak, ezért a Krónikás fejlesztésével leálltam.