Fordítás és szerkesztés: Sipos Róbert (2017)
Az összeállításhoz használt források:
Lego Bricks in the 50's
Jeroen van Dorst
Miniland
Legosammler2
peeron.com
brickshelf.com
Henk van Zanten
Nagyon fontos megemlíteni Gerhard R. Istok amerikai fanatikust, akinek a különböző fórumokban írt bejegyzései és szintén ott közreadott fényképei nélkül ez a cikk is sokkal szegényesebb lenne. Sajnos ő nem reagált a megkeresésemre, így csak remélni tudom, hogy hozzájárulna ezek közzétételéhez itt is, a magyar legó-rajongók érdekében.

Ajándékkészletek

Amint láttuk, 1949-től a Town Plan 1955-ös megjelenéséig a Lego építőkocka-kínálatának gerincét a 700-as sorozatú ajándékkészletek adták (ezeken kívül csak a kiegészítő elemkészletek léteztek), de még a Town Plan érában is nagyon fontos elemét jelentették a kínálatnak, hiszen az 1955-ben megjelent 1000-es sorozatú új épületek mellett ezekből lehetett a várostervhez házakat építeni. A 700-as sorozatot majd csak az 1964-ben megjelenő Basic Set-ek küldik nyugdíjba. Tehát a Lego építőkockák első 16 évének meghatározó összetevőiről van szó, ezért érdemes róluk külön is megemlékezni.

Láttuk, hogy a 700-as sorozat elsőként az Automatic Binding Bricks dobozokkal indult 1949-ben, ezt 1952 környékén váltotta fel az új Lego Mursten márka és az áttervezett dobozok, amik 1955-ig voltak életben. Az ajándékkészletekből 1953 elejére 700/1-től 700/6-ig terjedő számozással jelentek meg kiadások (1-es a legnagyobb, 6-os a legkisebb), így amikor a cég ki akart adni egy 700/3 és 700/4 közé ékelődő változatot is, azt 1953-ban 700/3A néven tudták csak megtenni. Ezt pedig 1956-ban követte egy, a 700/1-nél is nagyobb, 700/0-s készlet.

Ezek a készletek kezdettől fogva kockákat (2x2 és 2x4) és ajtókat, ablakokat tartalmaztak, de már 1951-ben kiegészültek az akkor vadonatúj 10x20-as alaplappal. Később pedig, ahogy megjelentek a nagyobb és kisebb méretű kockák, azokból is került a készletekbe, természetesen az újításokat mindig követve (felirat a bütykökön, csövecskék, stb.). A nagyobb készletek pedig később a fákból is tartalmaztak már néhányat. Egy-egy adott készlet eredeti tartalmának pontos meghatározása ma már külön kutatómunkát igényel - ami nem is mindig vezet sikerre. Ebben a cikkben ezért főként nem is a készletek tartalmáról, hanem azok dobozstílusának változásáról lesz szó.

A 700-as Mursten ajándékkészletek a Lego játékrendszer 1955-ös megjelenésével felfrissített doboztervet is kaptak, ezekre már a "játékrendszer" felirat is felkerült. 1955-1958 között az ajándékkészletek és a pótalkatrész dobozok feliratai minden országban, ahol akkor a cég jelen volt, helyi nyelven jelentek meg (Dániában 1955-1960 között). A német, dán és svéd/norvég mellett a leggyakoribbak a holland nyelvű dobozok voltak. A különböző feliratok, amik az évek során használatban voltak:

kep1 kep2A dobozokra került képen Ole Christiansen 3 unokája látható: Kjeld (a későbbi Lego igazgató), Gunhild és a kicsi Hanne. Jobb oldalon látható egy 1955-1956 közötti svéd/norvég 700/4-es készlet, bal oldalon pedig egy dán. A marketing ártatlan példája, hogy a gyerekek még véletlenül sem néznek a kamerába, a kép azt sugallja, hogy teljesen lefoglalja őket az építés.

kep21kep3Itt jobb oldalon látható egy dán 700/5 doboz fedelének belső része. Látható, hogy ez tartalmazott némi leírást és építési lehetőségeket a játékról. Bár ezek a nagyon korai készletek még a réseket tartalmazó kockákból álltak, a képeken ez már nem látszik. Amikor azonban 1956-ban a réseket tartalmazó kockák teljesen eltűnnek a dobozokból és megjelentek az ablakok, ajtók tetején a bütykök, a doboztető belsejébe nyomtatott útmutató már nem felelt meg a tartalomnak, ezért a gyárban még megmaradt dobozok belsejébe frissített útmutatót ragasztottak a régi útmutató tetejére. Egyébként ismertek fennmaradt készletek úgy is, hogy a doboztető által mutatott ablaktípus és a tartalom nem egyezik meg, bár azt nem lehet eldönteni, hogy ezt utólag a tulajdonos cserélte-e ki, vagy pedig gyárilag is így volt, de amint láttuk, a legót ismerve nem lenne meglepő, ha a tartalom gyárilag is eltért volna. Bal oldalon saját 700/5 készletem dobozának háta látható. Ekkoriban a készlet számát még egyszerűen rányomták bélyegzővel a doboz hátára.

Alább látható egy, az átmeneti időszakból, valószínűleg 1956 elejéről származó svéd 700/3A doboz beragasztott útmutatóval. Látható, hogy az ablaktípus itt már nem a korábbinál lévő bütyök nélküli, hanem bütykös.

kep6kep7

1956 márciusában elindul a német forgalmazás, így megjelentek a német nyelvű dobozfeliratok. A korai 1950-es 1960-as évekbeli ajándékkészleteket egyébként még kézzel rakták bele a dobozukba, aztán celofánnal lefedték és így ment rá a tető. A tetőt tehát bármikor le lehetett róla venni anélkül is, hogy felbontanánk. Ezeknek a régi ajándékkészlet dobozoknak pedig volt egy belső tartódobozuk is, ami egy kockányi magasságot emelt a kockákon, hogy azok befeszüljenek a celofán alá.

kep8

És ahogy a felirat is mutatja, ezeket a belső dobozokat meg lehetett fordítani, így rekeszekre oszlott a doboz, amikben a kockákat lehetett tárolni. Sajnos a legtöbb fennmaradt 1950-es és korai 1960-as évekbeli dobozból ezek ma már hiányoznak.

kep9

kep10

A doboz teteje pedig így nézett ki: útmutató és ötletek.

kep12

1957-ben megjelent egy új, még nagyobb, 700/0 ajándékkészlet és új design-elemként a doboz oldalára is felkerült a System im spiel felirat. (Bár egyes források szerint ilyen már 1956-ban is előfordulhatott.)

kep11svajcJob oldalon látható egy korabeli német 700/5 készlet tartalma.

1957 elején elindult a svájci és holland forgalmazás is és az ottani dobozok az 1956-os németországi készleteket vették alapul. Az ajándékkészletek 8 méretben jelentek meg, mind ugyanolyan vagy hasonló doboztípussal. (Vegyük át újra a legnagyobbtól a legkisebbig: 700/0, 700/1, 700/2, 700/3, 700/3A, 700/4, 700/5, 700/6.) Mivel svájcban már korábban is forgalmaztak építőjátékokat és ott a bádogdobozos megoldás volt divatban, így a Lego arrafelé ilyeneket is kiadott. A képen az 1957-1960 közötti svájci dobozos változat német és francia felirattal.

1957 sűrű év volt a legónak, mert év végén elindult az osztrák, belga és portugál is forgalmazás is. A cégnek döntést kellett hoznia, hogy folytatja-e a dobozok helyi nyelvű feliratait vagy pedig csinál egy univerzális megoldást. Nyilván ez utóbbit választották, így a dobozokra az univerzális Lego System felirat került. Az új dobozok új arculatot is kaptak. Megszüntették a régebbi, 1955-ös fényképet Ole unokáival és új gyerekekkel készítettek egy újat. Ilyen volt az új doboztető, ami 1957 karácsonyán Belgiumban és Portugáliában elkezdtek forgalmazni (itt alul a 700/0 nagy készlet nemzetközi tetővel és az új fényképpel).

kep13

700-51 Bár az új dobozok tetején Lego System felirat volt, a dobozok oldalára felkerült több nyelven a játékrendszer szöveg is, ahogy itt a jobb oldali képen látható egy 700/5 doboz oldalán. 1957 végén ezek az új doboztípusok a már korábban meghódított országokban is megjelentek. A készlet száma pedig a bélyegzős módszer helyett már a doboz oldalára került.

1957-ben aztán hirtelen megszüntették a nagy 700/2-es ajándékkészleteket. Amikor azonban 1957 végén megjelent az új doboztető, a cégnek még lehetett raktáron néhány üres 700/2-es doboza. Ezt természetesen nem lehetett kidobni, ezért a Lego átcímkézte a dobozt holland nyelvűre és így adott el még 1958-1959 között Hollandiában 700/2-es készleteket. Ez volt az egyetlen ország, ahol még 1957 után is lehetett kapni ilyet. Ezek manapság a ritka holland doboztípusban nagyon értékesnek számítanak. Itt alább látható egy ilyen 700/2 készlet teteje.

kep14

1957-ben a doboztetőben látható építési ötletek grafikája is megváltozott és immár színes lett. Ez látható az alábbi képen, összehasonlítva egy régebbi típusú doboztetővel két 700/3A készleten.

kep15

A bal oldali készletnél még a régi, résekhez való ablak látszódik, mégpedig holland magyarázó szöveggel. Ez azért érdekes, mert ezeket a régi típusú készleteket még nem árusították Hollandiában, vagyis a Lego készített hozzájuk bélyegzőt és aztán azt használták (hibásan) más országba kerülő készletekhez. Ebben a doboztetőben látható torony is érdekes építmény, ugyanis a korabeli üreges aljú 2x4-es kockákkal nem lehetett volna az ajtó fölötti ereszt megcsinálni, mert ott még nem volt szerkezeti tartás, így a kocka magától leesett volna. Rajzolni persze egyszerű volt ilyet... (Legalábbis Gary Istok véleménye szerint. Én építettem egy ilyet és azért nem ennyire rossz a helyzet. Nyilván nem rögzít úgy, mint egy modern kocka, de mivel ott van mögötte a másik is, nem fog magától leesni. - A szerk.)

kep16

A fenti dobozok teteje megfordítva. A bal oldali 1957-ből, a jobb oldali 1958-ból. Érdekesség, hogy mindkét esetben hibás a "játékrendszer" holland fordítása! Ezt a cég néhány hónapon belül kicserélte a helyes "Systeem IN het spel"-re, a dobozok tetejét kivéve, azoknál ugyanis akkora már majdnem minden országban lecserélődtek a feliratok a nemzetközi "System" szövegre. A helyi nyelvű dobozok az új fényképpel 1957-ben még használatban voltak Dániában, Németországban, Norvégiában és Svédországban. Alább látható egy ilyen német 700/2-es készlet.

kep17

Érdekesség a bal oldali két torony. Ilyen grafikával csak holland és német helyi nyelvű 700/2-es készletek ismertek jelenleg. Hollandián kívül pedig 1957 után már nem forgalmazták a 700/2-es készleteket.

kep181958 végére minden dobozon felváltotta a helyi nyelvű feliratokat a nemzetközi System elnevezés Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Norvégiában és Svédországban. Ez az új módi megfelelt annak a gyakorlatnak, amit a cég Belgiumban és Portugáliában vezetett be. Itt jobb oldalon látható egy nemzetköziesített 700/4-es doboz. Érdekesség, hogy 1955-1957 között a 700/4-es készletek dobozán a kék terület fönt és lent volt, majd 1958-ban a Lego átrakta ezt a két oldalra.

Dánia az egységesítés alól kivétel volt, ott ugyanis nem váltottak át a nemzetközi dobozokra, hanem megtartották a System i leg feliratot a dobozok tetején nyilván azért, mert az volt a Lego hazája. Ezek csak a teljes doboz-újratervezéskor, 1960-ban szűnt meg.

Összefoglalva tehát az első Lego System feliratos dobozok Belgiumban és Portugáliában jelentek meg 1957 végén, ezt követte a német, osztrák, holland és svéd forgalmazás 1958-ban, majd végül Dánia 1960-ban.

Itt alább látható időrendi sorrendben a 700/x sorozat 8 különféle dobozterve a legkorábbi 1949-estől az utolsó 700/x dobozstílusig. Ez utóbbi ugyanazt a stílust kapta, mint amit 1960-ban szinte minden más Lego készlet. A 700/x sorozatot 1965-ig gyártottak, amikor aztán leváltották őket az új, 1964-ben megjelent Basic Set-ek, ezek pedig már nem kapták meg a 700-as sorozatszámot.

kep19

A fölső sorban két Automatic Binding Bricks, aztán a régi Lego Mursten. A középső sorban a helyi nyelvű korból két doboz, az alsó sorban pedig a nemzetköziesített korszak dobozai. A készletek között 700/3 közepes, 700/1 nagy és 700/0 nagyon nagy látható (házi feladatként mindenki határozza meg, hogy melyik melyik). A csövecskéket tartalmazó kockák már 1957 végén megjelentek, tehát a nemzetköziesített dobozok tartalma már akár ilyen is lehetett attól függően, hogy mikor készültek. A 60-as évekbeli készlet pedig nyilván már csak ilyeneket tartalmazott, ahogy a doboz is hirdeti.

Alább láthatók a 60-as években megjelent 700-as készletek. 1960-ig minden különböző méretű készleten nagyjából ugyanúgy nézett ki a fénykép (a cserétől eltekintve), a 60-as években viszont a különféle méretű dobozok különböző képeket is kaptak.

kep20

Remélem érdekes volt ez a kis kirándulás a Lego őskorából származó 700-as sorozat dobozai között.