Fordítás, írás és szerkesztés: Sipos Róbert (2017)
Az összeállításhoz használt források:
Seiko Magazin 2017
Az óra működése
Seiko 4R36 -The Family In Brief
Seiko Instruments - Spron

Belpiac

A Seiko különleges helyet foglal el a főként svájci cégek által uralt felső kategóriás karórák piacán. Nem csak azért, mert japán vállalatként képes versenyezni a svájciakkal, hanem azért is, mert nagyon sok órájukat kizárólag Japánban forgalmazzák. Nagyon sokáig csak Japánban lehetett kapni a felső kategóriás Grand Seiko típusaikat is, de a többi kategóriában is több modell van, amit külföldre nem adnak el. Ezeket a típusokat a külföldi márkaboltok sem tudják beszerezni, de persze ma már vannak megbízható japán internetes webshopok, ahonnan ilyen modelleket is meg lehet rendelni. A Grand Seiko-k legtöbbjének forgalmazását pedig maga a Seiko kezdte el a közelmúltban.

A külföldön nem forgalmazott modelleket a fórumokban Japán "belpiacos" modelleknek nevezik, angol nyelvterületen pedig JDM-nek (Japan Domestic Market). A legendák szerint a belpiacos modellek még a külföldre szállított modelleknél is minőségibb kidolgozásúak, és bár ma talán már nincs ilyen különbség, tény, hogy vannak olyan alkalmazott technológiák, amiket csak ilyen modellekben találunk meg. Ebben a cikkben egy ilyen belpiacos, a középkategóriába pozicionált modellt mutatok be, amelyet nekem is volt szerencsém közelebbről megismerni.

Presage

A cég Presage sorozata középkategóriás mechanikus karórákat tartalmaz. Ebben meglehetősen rendszertelenül a legkülönfélébb típusok találhatóak két csoportba rendezve: felső-középkategóriás prestige és alsó-középkategóriás basic kategóriában. (A Presage órák egy része nemzetközi forgalomban is megjelenik, ezeket tehát akár hazánkban is megvehetjük.) Az általam megismert, nem túl fantáziadús nevű Seiko Presage SARX033 típus a prestige kategória egyik - tudom, szubjektív - legszebb darabja. 2016-ban jelent meg és mint írtam, csak Japánban kapható, tehát nem valószínű, hogy bármelyik európai boltban szembetalálkozunk vele.

sarx033

Ide nekem a szerkezetet!

minjAz ismerkedést kezdjük az óra belsejével: a 6R15C szerkezettel. A Seiko minden órájába saját gyártású és fejlesztésű szerkezet kerül, a középső kategóriától fölfelé pedig az órák Japánban is készülnek (az alsó kategóriában a költségek miatt már a Seiko is kínai és malajziai gyárakban gyárt). A 6R15 ma a cég egyik legáltalánosabban használt szerkezete a középkategóriában: nagyon sok órában találkozunk vele; a kategóriák tekintetében nagyjából a SARX033 az a legmagasabb szint, ahol előfordul. Ezen felül a Presage sorozatban már a kronográfok, járástartalék-kijelzőt tartalmazó szerkezetek vannak, majd pedig következik a Grand Seiko-k területe, de az már egy más világ. Ez a szerkezet megbízható és robosztus, az időn kívül pedig a dátumot mutatja. Lehetőséget ad közvetlen dátumbeállításra, az idő beállításakor pedig másodpercstoppal rendelkezik.

A 6R15-öt a Seiko az 1996 óta gyártott alsó kategóriás 7S26-ból fejlesztette ki azzal a céllal, hogy a középkategóriában legyen válasza a svájciak ETA 2824 és hasonló (például Sellita SW-200) szerkezeteire, amelyek a svájci közép- és alsó kategóriás mechanikus órákban gyakorlatilag egyeduralkodónak számítanak. A 6R15 első változata 2005 végén jelent meg, de a 7S-hez képest precízebb kidolgozást és jobb anyagokat (például Spron 510-es főrugót) kapott. Ezen kívül pedig azzal ellentétben már kézi felhúzást is lehetővé tett (az automata 7S-ből ez hiányzik). A 6R sorozat tartalmaz nagyobb lengésszámú, járástartalék-kijelzővel és dátumablak helyett dátummutatóval rendelkező változatokat is 6R20-as sorozatszámokkal, de ebben a cikkben azokra nem térek ki.

A Seikónak szokása, hogy a szerkezeteit azok életciklusa közben is fejleszti, így volt ez a 6R esetén is: 2006 végén jelent meg a 6R15B, majd 2011 végén a ma is használt 6R15C. Hivatalos forrást nem találtam az egyes típusok közötti különbségekről, a nem hivatalos források viszont ellentmondóak, így a fejlesztésekről sajnos nem tudok bővebben beszámolni. (A 6R-nek 2008 óta létezik egy gyengébb minőségű változata is 4R jelöléssel, amit a Presage sorozat belépő szintű Basic Line óráiban találunk meg.) A 6R15C jellemzőit az alábbi táblázat foglalja össze (a 6R15 pontosságát a Seiko elég tág határok között specifikálta, tapasztalatok alapján új állapotú óránál azért ennél sokkal jobb értékeket lehet tapasztalni):

Szerkezet Lengésszám Kövek Járástartalék Dátum Méret Specifikált pontosság Alkatrészek száma
6R15C 21 600 23 50 óra dátumablak 27,4 x 5,25 +25/-15 mp 168

Bár ezek egyike sem újdonság már, a Seiko (marketing részlege) mégis fontosnak tartotta, hogy a 6R15 három jellemző technikai megoldását Trimatic-nak elnevezze. Erről egy kis videó is készült, ami szépen bemutatja a 6R15 szerkezet működését és megtekinthető itt. (A Trimatic minden prestige kategóriás Presage órában megvan, tehát nem csak a 6R15-re, hanem a teljes 6R sorozatra jellemző.) Az egyes technológiákat alább bővebben is kifejtem (külön linkkel megadom, hogy a videóban hol láthatóak.)

Diashock

A XX. század eleji karórák esetén nagyon sok problémát okozott a szerkezet ütődésekkel szembeni érzékenysége. Erre a problémára svájci mérnökök 1934-ben találtak megoldást az incabloc nevű technológiával. Mivel a karórákban a billegőtengely van a legnagyobb igénybevételnek kitéve, ezért ezt elsősorban itt alkalmazzák: az incabloc lehetővé teszi a billegő-tengely kismértékű elmozdulását. Ez gyakorlatilag egy pici rézrugó, ami a billegő tengelyét elzáró fedőkövet tartja. Amikor ütés hatására a tengely nekicsapódik a fedőkőnek, akkor az el tud mozdulni. Nagy erő hatására a kő akár még ki is ugorhat a helyéről és csak órás tudja visszatenni, de az így is megvédte a tengelyt a töréstől. Nos a Seikonak is szüksége volt az óráihoz ütésvédelemre, ezt 1958-ban fejlesztették ki diashock néven és lényegében ugyanazon az elven alapul, mint a svájciak módszere. A diashock azóta minden Seiko mechanikus órában alapvető. (A videóban itt látható.)

A Diashocknak a Seikónál általánosságban kétféle változata van: az egyiket a közép- és alsó kategóriás Seiko karórákban találjuk meg, a másikat pedig a felső kategóriásakban. Bal oldalon látható az egyszerűbb változat egy 6R15B szerkezetből, jobb oldalon pedig a felső kategóriás egy 4S24A szerkezetből.

diashock1 diashock2

Magic Lever

A mechanikus kézi felhúzós óráknak van egy hangulata, de kényelmi szempontok is vannak a világon, ezért már a XX. század első felében megjelentek az önmagukat az ember karjának mozgása segítségével automatikusan felhúzó karórák. Jelenleg az automata karórák többsége egy rotor forgása segítségével húzza fel a rugót. A rotor mozgása által adott energiát akkor lehet a leghatékonyabban felhasználni, ha az mindkét forgási irány esetén húzni tud a főrugón. A főrugót viszont csak egy irányba lehet húzni. A probléma megoldására a Seiko 1959-ben fejlesztett ki egy zseniálisan egyszerű módszert, amit magic lever-nek (varázskar) nevezett el. Ezt fölösleges magyarázni, itt a videón jól látható, hogy is működik.

Spron

A mechanikus órákban nagy igénybevételnek vannak kitéve a fő- és hajszálrugók, ezért anyaguk meghatározó a kifogástalan működés szempontjából. A főrugókhoz a Seiko már 1963-ban kifejlesztette a Diaflex nevű technológiát, amit "törhetetlen főrugóként" hirdettek. Ez elsőként a Seiko 5 órákban jelent meg. A mai mechanikus órákban mind a fő- mind a hajszálrugókhoz egy továbbfejlesztett, Spron nevű kobalt-nikkel ötvözetet használ a Seiko. Ez az anyag eredetileg a Co-Elinvar ötvözeten alapszik, amelyet Charles Édouard Guillaume svájci fizikus talált fel 1940-ben. A név az "elasticité" és "invariable" szavak összetételéből jött létre (rugalmasság és változatlanság ). Míg a főrugó anyaga a mechanikus óra meghajtása szempontjából meghatározó, a szabályzó rugóé a pontos járásért felelős. A Seikónál ezért a különböző típusú rugókhoz más és más Spront használnak. A különböző variánsokat a Seiko a Tohoku Egyetem Metal Materials Laboratory részlegével közösen fejlesztette ki és a Seiko Instruments gyártja. (A Spron név egyébként a SPRING MICRON szó összetételéből származik.)

A főrugókhoz szerkezet szerint a Spron 100-at, 510-et (a 6R sorozatban) vagy 530-at használják, míg a szabályzó rugókhoz a Spron 200-at, illetve 610-et. A főrugók ötvözetét a molibdén-szulfid "fekete zsírral" egészítették ki, amely kenőanyagként akadályozza meg a súrlódás által fellépő elhasználódást, és így hosszú élettartamot biztosít a főrugóknak.

A Spron nagy rugalmasságú, tartós, teherbíró, valamint korrózió- és hőálló ötvözet, emellett nem mágneses. Tulajdonságainak köszönhetően nagyon sok alkalmazási területen lehet használni: orvosi eszközökben, kis méretű, precíziós rugókban és fém membránoknál, na meg persze órák rugóinál. A Spron 510 egy Co-Ni-Cr-Mo ötvözet és tulajdonságai még jobbak, mint a Spron 100-é. (A videón a Spron itt látható.) A Spron kiváló rugalmassága ezen a videón is megfigyelhető, ahol a Seiko mérnöke két hajszálrugót nyújt ki pár centisre. A hagyományos mosópor, akarom mondani rugó eldeformálódik, míg a Spron 610-ből készült szépen visszaáll eredeti alakjába.

Tartalomhoz a forma

Miután belenéztünk az óra belsejébe, lássuk, milyen érdekességeket tartogat a külső kidolgozása. A Seiko úgy látszik szereti a különböző technológiáit is promotálni az óráinál, így nemcsak a stílus és a dizájn, hanem a technikai érdekességek kedvelőit is megnyerheti vele magának.

comfotexA SARX033 külső kidolgozásával kapcsolatban a Seiko egy Comfotex nevű szabadalmaztatott technológiát említ. Ezt a kutakodásaim alapján szinte csak a Japánban megjelent óráknál alkalmazza és a Presage vonal prestige családjának 38 modelljéből a 7 felső-középkategóriás modell esetén használta. Ezek közül mindössze kettőben, a SARX033 és a SARX035-ben van 6R15 szerkezetet, a maradék 5 a több komplikációt (járástartalék-kijelző, nap-mutató) tartalmazó modell. Aki ilyen órát vesz, az az itt jobb oldalon látható pici címkét is megkapja mellé, tanúsítandó, hogy nem akármilyen Seikója van. Éppen a belpiacosság miatt angol nyelvű leírás szinte nem is nagyon van a Comfotex-ről. Amennyire a főként Japán nyelvű marketing anyagokból ki lehet deríteni, ez a Comfort, Technology és Excellence szavak összetételből származik és két különálló felületkezelési technológiát takar:

Amelyik Seiko leírásánál tehát ott látjuk a Comfotex szót, annál biztosak lehetünk benne, hogy tartalmazza a Super-Clear Coating és Diashield technológiákat.

Körítés

dobozokMost, hogy megismertük, milyen technikai érdekességeket alkalmazott a gyártó ebben az órában, lássuk milyen körítésben érkezik a vásárlóhoz a Presage! Az órát fehér karton doboz rejti, ami a következőket tartalmazza:

dobozA dobozon még ugyan a Box Made in Cambodia felirat szerepel, az óra címkéjén viszont már az előkelő "Mechanical. Made in Japan" feliratot találjuk (akárcsak az óra hátlapján). A körítés igényes, de semmi különlegességet nem tartalmaz, ebben a kategóriában megfelelő.

A garanciafüzetben találjuk a kitöltött garanciakártyát (vásárlás dátuma, eladó, óra sorozatszáma, típusa), emellett tartalmaz több nyelvű általános leírást a Seiko alsó kategóriás mechanikus és kvarc szerkezeteihez (a 6R sorozat már nincs köztük). Ebben van a garanciális feltételek leírása és a márkaszervizek világszintű listája, köztük természetesen a magyar márkaszervízzel (még azt is megemlítik, hogy a lista 2017 április elsejei állapotot tükröz). A Seiko 1 év garanciát vállal az órára, ami bármely hivatalos márkaszervízben érvényesíthető.

Bár a SARX033 csak belpiacos modell, a használati útmutató szerencsére kétnyelvű: a japán mellett angolul is olvasható. Ez már kifejezetten a 6R15 szerkezethez készült, ami egy icipici exkluzivitást sugall: nem általános leírást kapunk, hanem a saját óránkhoz tartozó útmutatót. Persze a Seiko számára kézenfekvő volt ennek elkészítése, hiszen ezt a szerkezetet nagyon sok órában alkalmazza.

A belső, ízléses szürke és selymes szövetborítású doboz rejti az órát egy világosbarna párnán. (Bontatlan állapotban az óra a párnával együtt még külön be van csomagolva.) Mikroszálas törlőkendőt nem kapunk hozzá, azonban aki japán webshopból rendeli, annak a webshop esélyes, hogy ajándékba küld egyet.

Közeli kép

A technikai érdekességek és a körítés után lássuk az órát! Angolszász fórumokban és youtube-os videókban előszeretettel hívják "baby Grand Seiko"-nak ezt a típust. A GS természetesen azért egy más világ, mégis a SARX033 hasonló stílusa, kiváló kidolgozási minősége valóban abba az irányba mutat.

A tok vonalai ötvözik a lekerekített és markánsabb stílusjegyeket. A népszerű alsóbb kategóriás SARB033-hoz képest a tokfül vonala kevésbé lekerekített, inkább ívelt és a tok általános vonalvezetése, az üveg kerete is határozottabb. A keret enyhén kiemelkedik, ugyanakkor a tokfülek között a keret alatt van egy lekerekített ívelt sáv.

oldal2

Kiváló minőségű polírozás és markáns vonalak. Az óra minden apró részletében visszafogott, de magabiztos határozottságot és minőséget sugall.

A tok oldalsó profiljának csónakszerű alakja érdekes módon a Seiko évtizedekkel korábbi óráinak stílusát követi, ez az alábbi képen látható. A felső rész enyhén kifelé, az alsó pedig befelé hajlik. A polírozás mesteri: tükörsima és a hideg acélt megtapintva selymes hatású.

oldal

A tok tükörsima polírozású, egyedül a felső, a tokfüleknél kezdődő és kétoldalt futó, az órát mintegy keretbe foglaló sávok mattabbak. Aprólékos kidolgozást és műgondot mutat, ahogy a többi felületet a Seiko jobbn lepolírozta, ezeket pedig mattabbnak hagyta.

oldal4

Az óra vastagsága 11,5 mm, ami még éppen belefér abba a határba, amit az ember egy inghez felvehet, ráadásul a tok formája miatt a kézen még vékonyabbnak tűnik. A sík kialakítású zafírüveg csak egy nagyon kicsit, szemre körülbelül 1/3 millimétert emelkedik ki a keretéből. A 40,5 mm-es tokátmérő pedig még épp elfogadható viszonylag vékonyabb csuklójú emberek számára is. Első ránézésre feltűnő, ahogy a nagy, kerek számlap uralja az összképet. Rögtön a jellegzetes nyílhegy alakú és és egyedi kék mutatók tűnnek fel. Ezek egészen különlegesen változékonyak: kevés fény mellett és tűző napsütésben feketék, megfelelő fénymennyiség és beesési szög esetén viszont különböző árnyalatú, a sötétkéktől az élénk kékig tartó színben pompáznak.

kek1 kek2 kek3

A számlap gyöngyház-fehér, azonban nagyon enyhe sugárirányú csiszolást kapott, ami szintén csak megfelelő fényben tűnik fel. Az Automatic felirat szép kalligrafikus betűstílussal festett, viszont az indexek és a Seiko felirat nem festettek, hanem 3 dimenziósak. Az indexek 6, 12, 9 és 3 óránál duplázottak, a végükön lapítottak, rombusz alakúak. Az anyagukat nem lehet megállapítani, gyanítom, hogy itt még nem a Grand Seiko-k egyenként csiszolt fém indexeit kapjuk, mindenesetre mesterien kidolgozottnak tűnnek és ami különösen érdekes: megfelelő fényben apró árnyékot vetnek, olyan hatást adva, mintha a számlap fölött lebegnének. Ez szabad szemmel kevésbé észrevehető, de az alábbi képen jól látható. (Az órának egyébként van fekete számlapos-ezüst mutatós változata is SARX035 típusszámmal.)

szamlap

Igazi élmény ez a fanatikusan apró részletekbe menően kidolgozott stílus, ami a kompromisszummentes minőség érzetét kelti. A "super-clear coating" zafír üveg az idő nagy részében majdnem láthatatalan, a tükröződések nagy részét elnyeli, ez a kék mutató-fehér számlap kombinációval remek leolvashatóságot ad.

Az óra 10 bar nyomásig vízálló, a csavaros hátlap pedig üvegbetétet kaptt, amin át meg lehet csodálni a 6R15C szerkezetet. A cég, hogy valami látnivaló is legyen rajta, a rotort hosszirányú hullámos csiszolással dobta fel, mert ez a szerkezet egyébként szokványos nagyipari produktum. A kézi összeszerelésű és mívesen kidolgozott Seiko szerkezetek a Grand Seiko és Credor órák privilégiumai.

6r15

Az acél szíj is külön szót érdemel. Itt is alapvető a Diashield technológia és a minőségi polírozás, azonban különleges hatást ad az, hogy a középső szemek lánctalp-szerűen szögletesek (szélükön külön fényes sávval), a külsők pedig lekerekítettek. Alul természetesen mindegyik szem lekerekített, polírozott, ennek köszönhetően viselete nagyon komfortos és soha nem csípi be a szőrszálakat. A gravírozott Seiko feliratú csat is a középkategóriának megfelelően igényes: nem kiálló, hanem belesimul a szíj vonalába. A szíjnak oldalirányban nagyobb holtjátéka van, mint más (svájci) márkák szíjainak, ez a Seiko-ra jellemző tulajdonság.

szij1

szij2

A csat két oldalról nyomógombbal működik

szij3

Lánctalp az aranyló napfényben

Kezelés

datumkoronaA kisebb, vagy bőrszíjas órákhoz szokott használók számára elsőre furának tűnhet viszonylag nagy, 158 grammos súlya, de hamar hozzá lehet szokni. Az óra szerkezete nagyon finoman és halkan működik, a kézi felhúzás pici erőt igényel és a nagy méretű, 6 mm-es koronának köszönhetően egyszerű. A leírás szerint nem lehet a rugót túlhúzni. Az automata felhúzó mechanizmus nagyon halk hangon teszi a dolgát. Ebben a kategóriában az azonnali dátumváltás még nem szokványos, ilyet itt sem kapunk: a szerkezet fél 11 és éjfél között váltja a dátumot (bal oldali kép: épp dátumot váltunk). A használati útmutató 9 és 1 között nem ajánlja a dátumbeállítás piszkálását, ha ekkor kíséreljük meg, a szerkezet károsodhat. A polírozott tokon szinte azonnal meglátszanak az ujjlenyomatok, bár ez a mindennapi viseletben nem feltűnő, inkább a cikkhez készült képek elkészítését nehezítette meg. Az üveg bevonata azonban tényleg rendkívüli: amikor az ujjamat végig húztam rajta, egyáltalán nem hagyott ujjlenyomatot (más zafír üvegekkel ellentétben).

antimagA mechanikus karórák érzékenyek az erős mágneses térre. Bár a Seiko amit lehetett, megtett ennek kiküszöbölésére, de mágneses térrel rendelkező eszközöket nem ajánlott az óra 5 cm-es közelében tartani. A Seiko kétféle antimágneses technológiát is kifejlesztett, ezeket külön piktogram jelzi a cég óráinak hátoldalán. Itt jobbra látható a SARX033-on látható jelzés, az erősebb antimagnetikus órák esetén a patkó alatt két vonal látható, azok mégneses teret 1 cm-en belül nem szeretnének kapni.

A használati útmutató egyébként a szerkezetre 2-3 évenkénti karbantartást ajánl, ez szerintem azért meglehetősen nagyvonalúan kezelhető, különösen ha az óra nincs is napi használatban. Mind a magyar márkabolt javaslata, mind pedig a fórumos vélemények alapján dupla ennyi évenként is bőven elég a szervízt megejteni egy 6R15 szerkezetnél.

Végszó

Összességében elmondható, hogy a Seiko ebben az órában különlegeset alkotott, ez már nem tucatkategória. A SARX033 kellően komoly, különleges, felhívja magára a figyelmet, de nem tolakodó. Apróbb részletekben és a kidolgozás gondosságában, minőségében is a Grand Seiko felé mutat, ugyanakkor nem akar GS lenni, ez egy jól használható középkategóriás hétköznapi-alkalmi viselet és egyben méltó a Seiko évszázados karóra-tradíciójához. Viselete kényelmes, és a technológia, míves kidolgozás, stílus, egyediség olyan egységét testesíti meg, hogy nem lehet nem szeretni.

ing