Forrás: http://www.tour-eiffel.fr/

A gáztól az elektromosságig

ill1
Az 1889-es világkiállítás

A torony mesterséges világítását rendszeresen módosítgatják és fejlesztik az évek során, kihasználva a világítástechnika legújabb vívmányait. A gáztól az elektromosságig, az izzóktól a neonig és ki ne hagyjuk a karbidlámpát. A 20. század hajnalán az elektromos technológiát a torony igen gyorsan alkalmazni kezdte.

Az elektromos világítástechnika fejlődése lehetővé tette, hogy a torony fényben fürödjön különböző módokon az évek során.

ill2 A toronyra az első megvilágítást az 1900-as Világkiállításra szerelték fel, de 1925-ben André Citroen a saját színes kivilágításával és kampányával cicomázta ki. 1937-ben André Granet színes világítást szerelt a rácskorlátra a nemzetközi Művészet és Technika kiállítására. 1985-től a világító rendszer 352 narancssárga karbidlámpa (sodium lamp) a torony szerkezetének belsejében, amely rendkívül hatásos hirdetője a torony különleges szépségének.

Az Eiffel torony forgó fényei

A tornyot mostanában díszítették fel két fényszóróval, amelynek sugarai 80 kilométerre ellátszanak és minden este bekapcsolják a többi világítótesttel együtt.

ill3
2000.

A jelzőfényt négy tengerészeti típusú motoros reflektor állítja elő. Ezeket számítógép vezérli. Mivel az egyes reflektorok 90 fokban mozgathatók, az összehansolásukkal két olyan fénycsóvát nyertek, amelyek 360 fokban elforgathatók. A xenon 6000 wattos lámpákat hosszú, 1200 órás élettartamuk miatt választották. A lámpákat hűtik a túlhevülés ellen, és ha a hőmérséklet 0 fok alá süllyed, akkor pedig bekapcsol a fűtőrendszer, a fényeket pedig kikapcsolják. A fény kiemeli a torony alakját univerzális és szimbolikus jelképként.

Az Eiffel torony ragyogó fényei 2000-ben

ill4 A torony arany színű világítása 20000 villanó elemből áll a szikrázó hatás eléréséhez minden órában. A 2000. újévi gyönyörű szikrázó fények egész évben láthatóak. A torony egy óra szerepébe bújt, amikor esténként minden órában 5 perces villogó fényáradat egészítette ki az állandó aranyszínű világítását. Az utolsó jelzés éjjel 1 órakor a napi előadást különleges fináléval zárja le: tíz perc szikrázással az arany színű állandó fények nélkül. Délben a 20000 lámpa mellett még egy gong is megszólalt tíz percnyi gyémánt villogással.

A villogó rendszer

2003: a torony újra fényárban izzik: szikrázó műsor minden este

ill5 Az Eiffel torony újra díszkivilágítást kapott, amely megint óránként izzik tíz percen keresztül szürkülettől éjjel 2-ig (télen 1-ig). Ez az új kivilágítás az 1986 óta létező aranyszínű világítással együtt a látványosság növelését szolgálja. Az ünnepen azonban még az aranyszínű világítást is lekapcsolják, hogy a ragyogó gyémántfény elkápráztassa az ünneplő közönséget tíz percre.

A technikai adatok nem kevésbé lenyűgözők, mint maga a mű: