A JR West teljesen új korszakot nyitott a világ egyik leggyorsabb vonatával, a Nozomi 500-as sorozattal (legnagyobb sebesség: 300 km/h). A sebesség azonban csak az egyik előrelépés a rengeteg technológiai újdonság közül, amelyeket a Nozomi 500-as felvonultat. Ezzel a szerelvénnyel sikerült elérni a teljesítmény, az utaskényelem és a környezetbarátság tökéletes összhangját. A legújabb technológiai megoldások alkalmazásával az 500-as sorozat új magasságokba emeli a nagy sebességű vasúti szállítást. Az 500-as gyönyörű külsejét a légellenállás és a zaj csökkentése ihlette. Az új stílusú festés új színt visz a Sanyo Sinkanzen vonalra. A motorkocsi 15 méter hosszú orra nagy sebességnél szinte átdöfi a levegőt. A kocsi tetején egy átlátszó kupola van, amely a vezetőnek megfelelő helyet és kilátást biztosít. A hosszú orr egy jégmadárra hasonlít, amint éppen a vízben siklik zsákmány után kutatva. Az áttervezett áramszedő alakját is a természetből lesték el. Messziről látszólag egy egyszerű áramszedőnek látszik, közelebbről azonban kis kanyarodások láthatóak a tartórészben. Ez egy bagoly szárnyára hasonlít, amely éjszaka hangtalan repülést biztosít számára. A vezetőfülke úgy lett tervezve, hogy minél inkább csökkentse az irányító igénybevételét. Minden kezelőszerv ergonómikusan van kialakítva, és kézreesik, az információk pedig LCD kijelzőn jelennek meg. Az utastér belseje nyugalmat sugároz. Az építéshez gondosan válogatott anyagokat használtak. Az ülések kényelmes testtartást adnak.

Tervezési szempontok

Gyorsabb: a JR-West zászlóshajójának tervezték, 300 km/h maximális sebességgel működik, így a Shin-Osaka - Hakata távot 2 óra 17 perc alatt teszi meg.

Jobb: a hosszú-orrú motorkocsit és a szárny-alakú áramszedőket kifejezetten az 500-as sorozat számára tervezték, amelyek csökkentik a környezeti hatásokat

Kényelmesebb: a fejlett hangszigetelő megoldásoknak köszönhetően az utaskocsik csendesebbek, mint valaha. Az utaskocsik gyönyörű belseje pihentető légkört biztosít az utasok számára.

A 7. és 11. kocsiban bár és étkező részleg található. A 12-es kocsiban telefon van, a 11-es kocsiban tolókocsikat lehet tárolni (mozgáskorlátozottak számára). A 11-es kocsi emellett még tartalmaz egy ellátót az utazóbeteg embereknek, valamint csecsemővel utazó anyáknak a szoptatáshoz és a pelenka kicseréléséhez, stb.

Építve 1995-1998
Üzembe helyezés 1997
Épített kocsik 144 (9 szerelvény)
Használt vonalak Tokaido, Sanyo
Ellátott járatok Nozomi
Vonatonkénti kocsik száma 16 (W sorozat)
Maximális sebesség 300 km/h (270 km/h a Tokaido Sinkanzen vonalon)
Festés világosszürke/sötétszürke/kék/zöldeskék